در یک تقسیمبندی کلی بیمه به دو دسته بیمههای اجتماعی و بازرگانی تقسیمبندی میشود و در انواع دیگر تقسیمبندیها به دو نوع اختیاری و اجباری و یا بر اساس ماهیت بیمه صورت میگیرد به طور مثال بیمههای اجتماعی عمدتا بیمههای اجباری و ناشی از قانون هستند و مشخصه آنها این است که شخص دیگری (مانند کارفرما) بخش زیادی از حق بیمه را به عهده میگیرد.در بیمههای اجتماعی، حق بیمه بهصورت درصدی از دستمزد تعیین میشود؛ در حالی که در بیمههای بازرگانی حق بیمه متناسب با ریسک تعیین میشود. در ایران، سازمان تامین اجتماعی مهمترین مرجع بیمههای اجتماعی است.
در این نوع بیمه، بیمهگر در قبال دریافت حق بیمه، جبران خسارتهای وارد شده بر ساختمانها و داراییهای بیمهگذار در اثر آتشسوزی، انفجار و صاعقه را تعهد خواهد کرد همچنین بیمه آتشسوزی پوششهای تبعی همچون سیل زلزله، طوفان ،تگرگ و سرقت را نیز تحت پوشش قرار میدهد و در مواقع بروز چنین وقایعی جبران خسارت این پیشامدها را نیز متعهد خواهد شد.
بیمه حمل و نقل کالا، بیمهای است که به موجب آن، بیمهگر متعهد میشود چنانچه کالا در هنگام جابجایی از بین برود یا دچار خسارتی شود، زیان وارده را جبران کند.
بیمه سفر خارج از کشور، بیمهای است که بهموجب آن، بیمهگر متعهد میشود چنانچه مسافر در مدت بیمه نامه در کشور مقصد خود دچار حادثه، مفقودی بار یا گذرنامه و موارد مشابه حتی فوت شد تا سقف مبلغ بیمه نامه به عنوان کمکرسان به بیمه شده یاری رساند. امروزه بیمه مسافرتی یکی از الزامات گرفتن ویزا برای خیلی از کشورها محسوب میشود.
موضوع بیمه درمان، تامین و جبران هزینههای درمان، اعم از درمان سرپایی یا بستری است. علت هزینه ممکن است بروز بیماری یا حادثه باشد. یکی از پوششهای متداول بیمه درمان، بیمه تکمیلی درمان است که هزینهای مازاد بر تعرفههای بیمههای اجتماعی (مانند خدمات درمانی یا تامین اجتماعی) را پوشش میدهد با پاندمی کرونا شاهد بودیم که برخی از شرکتهای بیمهای به ارائه بیمه درمانی و فوت ناشی از کرونا اقدام کردند.